بانک اطلاعاتی مشتریان

با جمع آوری اطلاعات مشتریان، کسب و کار خود را ایمن و هدفمند کنید.

آیا می دانید بازاریابی و فروش بر مبنای بانک اطلاعات مشتریان، یکی از روش های علمی و کاربردی در دنیای کسب و کار است؟
متخصصان از این شیوه برای مقاصد مختلفی، از جمله ساخت و حفظ رابطه ی ارزشمند با مشتریان ( بالقوه و بالفعل) و در نهایت فروش بیشتر و هدفمند استفاده می کنند. در ادامه با هم به موضوع پایگاه داده به زبان ساده می پردازیم ولی قبل از آن اجازه دهید کمی در مورد فروش هدفمند صحبت کنم.
فروش هدفمند یعنی پیشنهاد مناسب را در زمان مناسب به شکل مناسب به فرد مناسب بدهید.
نتیجه: هزینه کمتر و فروش بیشتر
تهیه و استفاده از بانک اطلاعات مشتریان، یکی از روش هایی است که به هدفمندی فروش شما کمک می کند.

جمع آوری اطلاعات مشتریان
جمع آوری اطلاعات مشتریان

حال فضایی را برایتان مجسم می کنم که شاید تجربه حضور در آن را داشته باشید.

زمانی که شما در یک بستر عمومی از جمله شبکه اجتماعی (اینستاگرام، روبیکا و …) کسب و کار خود را راه اندازی کرده و توسعه می دهید، هزینه های متعددی می کنید تا کسب و کار نوپای اینترنتی آرام آرام رشد کند و به سوددهی برسد. اگر تجربه ی انجام این کار را داشته باشید، می دانید بخشی از این هزینه ها شامل این موارد است:

شبکه های اجتماعی برای جمع آوری مخاطب

1.

 زمان و پول برای تولید محتوا مثل ویدئو، عکس و تصویر، نوشته، گذاشتن استوری و …

2.

هزینه برای تبلیغات اینفلوئنسر ها یا پیج های پر بازدید و سایر هزینه های ریز و درشت دیگر

3.

زمان و پول برای پاسخ گویی به کامنت ها،  و پیام هایی که گاهی منجر به خرید شده و گاهی منجر به خرید نمی شوند و صرفا برای تعامل با مخاطبان است.

4.

هزینه های ناشی از رقابت با رقبا در یک بستر کنار همدیگر(شما و بزرگترین رقیبتان هر دو در یک بستر برنامه های مختلف کسب و کارتان را برای مشتریان اجرا می کنید و امکان کپی برداری از ایده ها و تمایزهایی که در کارتان می گنجانید بسیار بیشتر است)

5.

 اما یکی از هزینه هایی که شاید در نگاه اول به چشم نیاید، سرمایه گذاری و تجمع مشتریان علاقه مند به شما، در بستری است که مالک آن خودتان نیستید. این مورد موضوعی است که باید دقت ویژه ای به آن کنید. 

اجازه دهید به عنوان یک دوست که حداقل 15 سال است که در زمینه کسب و کارهای اینترنتی فعالیت می کند، موضوعی را با شما در میان بگذارم. درست است که شما، در یک شبکه اجتماعی یا پیام رسان، یک اکانت شخصی متعلق به خودتان دارید و بعضی از این بستر های عمومی بسیار هم امن هستند (حداقل تا زمانی که خود ما هواسمان را جمع کنیم و فریب هکرها را نخوریم). 

اما به هر حال بارها دیده شده که اکانت کاربران از سمت صاحب اصلی بستر به عنوان مثال اینستاگرام، فیسبوک، روبیکا، تلگرام، واتساپ، سروش، ایتا، گپ و… بسته می شود. 

زیرا شما باید در چارچوب قوانین آن ها فعالیت کنید و کوچکترین خطا،  این حق را به آن ها می دهد که صفحه شما را ببندند. گاهی دیده شده در بعضی از این بستر ها، اطلاعات هک می شود، یا محرمانگی کافی را ندارند. گاهی اوقات هم به دلایل دولتی و حکومتی، یک بستر یا کل فضای مجازی در کشوری فیلتر می شود یا در یک بازه زمانی از دسترس خارج می شوند. 

پس توصیه اصلی من به شما دوست گرامی این است که از این بسترهای عمومی به صورت درست استفاده کنید. یعنی تمام تخم مرغ های خود را در سبد این گونه فضاها نچینید. بلکه لااقل تخم مرغ های طلایی خود را، در جایی بگذارید که صاحب آن خودتان هستید (برای آگاهی بیشتر از این موضوع مقاله دیگر را بخوانید)

همه ی تخم مراغ ها در یک سبد نگذارید

با توجه به هزینه های متعددی که شما در این گونه فضا ها کرده اید، در شرایط ناپایدار و متزلزل اخیر که برای شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها پدید آمده است، خوشبختانه اگر بتوانید اطلاعات مشتریان را از این بسترهای عمومی استخراج کنید،  گام مؤثری در جهت ساخت بانک اطلاعات مشتریان خود و در نتیجه شروع بازاریابی و فروش هدفمند و ایمن به جلو برداشته اید.  

در ادامه ابتدا در مورد بانک اطلاعات مشتریان صحبت می کنم و سپس راهکارهایی برای تهیه و تکمیل بانک اطلاعات به شما ارائه می کنم. من در ادامه مثال هایی را هم برایتان قرار داده ام که بهتر متوجه موضوع شوید.

بانک اطلاعات مشتریان چیست؟

به صورت ساده، بانک اطلاعات مشتریان، 

فضایی است که اطلاعات مشتریان به صورت منظم و دسته بندی شده، در آن جمع آوری می شود. 

منظور از اطلاعات، مواردی مثل راه های ارتباطی (شماره تماس پیامک، شماره تماس تلفن ثابت، شماره تماس پیام رسان، ایمیل، آدرس منزل، ادرس محل کار و …)، سابقه خرید، علایق و سلایق هر مشتری، درخواست های پیشین هر مشتری، شرایط زندگی هر مشتری و … است.  

منظور از فضا می تواند یک دفترکاغذی و دستنویس، یک فایل اکسل، سایت یا اپلیکیشن و نرم افزارهای پیشرفته و نیمه پیشرفته ی اختصاصی این کار باشد.

به عنوان مثال فرض کنیم شما یک فروشگاه دارید و شماره موبایل مشتریان خود را در یک دفتر یادداشت می کنید، در این صورت شما یک بانک اطلاعات ساده از مشتریان خود در دفترتان ایجاد کرده اید.

ایجاد پایگاه داده مشتریان

راه کارهایی جهت ایجاد بانک اطلاعات برای کسب و کارتان

نمی توان نسخه از پیش تعیین شده ای برای این کار ارائه کرد. هر کسب و کاری ویژگی ها و مخاطبان مخصوص به خودش را دارد و شما باید با خلاقیت و شناختی که از کار خود دارید، راهکارهای مخصوص به خود را پیدا کنید. 

به عبارتی باید سعی کنید به مرور و با ایجاد ترفند هایی در کسب و کارتان، بانک اطلاعات خود را کامل کنید و اطلاعات مفید و کاربردی تر متناسب با اهداف کسب و کارتان از مشتریان جمع آوری کنید. برای مشخص شدن موضوع، کمی بیشتر در مورد برخی از این اهداف صحبت می کنیم و در نهایت به ترفندها می پردازیم.

یکی از اهداف جمع آوری این سبک اطلاعات این است که بتوانید با مشتریان خود ارتباط پایدار و دائمی داشته باشید تا از شما خرید کنند یا مجددا به سراغ شما بیاییند. 

شما دو دسته عمده مشتری دارید:
افرادی که یک بار از شما خرید کرده اند و افرادی که هنوز از شما خرید نکرده اند. 

پس بدیهی است که اطلاعات این دو دسته مشتری را در بانک مشتریان خود از هم جدا نگه داشته و سعی کنید با هر کدام برخورد متناسب داشته باشید.

هدف دیگر می تواند این باشد که اگر بستر شبکه اجتماعی که راه ارتباط شما با مشتریان بوده است، متزلزل شد، به کمک اطلاعات موجود در بانک اطلاعات، آن ها را در  محل ارتباطی جدید اطراف خود جمع کنید. 

این بستر جدید می تواند شبکه اجتماعی جدید یا پلتفرم شخصی شما (مثل سایت و اپلیکیشن) باشد.

بهتر است این عبارت زیر را دوباره یادآوری کنم:

پیشنهاد مناسب را در زمان مناسب و به شکل مناسب به فرد مناسب بدهید”

تنها با داشتن بانک اطلاعات منظم و منسجم قادر خواهید بود چنین پیشنهاداتی را آماده کنید.

ارائه پیشنهاد مناسب در زمان مناسب به مشتری

فرض کنید شما آجیل فروش هستید. در ارتباط اول با مشتری خود متوجه شده اید، مشتری شما دارای دو فرزند است و برنجک جز تنقلات مورد علاقه ی این بچه هاست. 

اگر یک راه ارتباطی پایدار مانند شماره موبایل مشتری و علاقه مندی فرزندان به برنجک را در پایگاه داده ی خود وارد کرده باشید، می توانید در ابتدای فصل تابستان (زمان مناسب) که زمان تعطیلات بچه ها است، پیامکی (به شکل مناسب) به این سبک مشتریان (فرد مناسب) داده و برنجک های تازه ی خود را به آن ها پیشنهاد (پیشنهاد مناسب) دهید. 

در این صورت تبلیغات شما هدفمند شده است و ارتباط شما با مشتریان پایدار و دائمی می گردد. به عبارتی به دلیل داشتن ارتباط پیامکی صحیح (نه از نوع آزاردهنده) بر مبنای پایگاه داده شخصی، کسب و کار خود را ایمن و هدفمند کرده اید.

میزان هزینه و دریافتی در ایجاد کمپین

سرتان را درد نیاورم و زودتر برسم به تکنیک ها. پس یکی از وظایف شما به عنوان صاحب کسب و کار این است که به مرور اطلاعات مشتریان خود را جمع آوری و به بانک اطلاعات خود منتقل کنید. 

اگر در هر یک از بستر های اشتراکی (شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها) فعالیت می کنید، قبل از اینکه به هر دلیلی آن بستر متزلزل شود، هرچه زودتر به این موضوع سر و سامان دهید.

دقت کنید شما باید اطلاعات مشتریان خود را به صورت منظم و منسجم در بستری که مالکش هستید جمع آوری کنید، نه بستری که کنترل آن در دست یک فرد یا سازمان دیگری است. 

شبکه ی اجتماعی می تواند وسیله و ابزار خیلی خوبی برای جمع آوری اطلاعات از مشتریان باشد اما خودش یک پایگاه ایمن نیست.

من در اینجا چند روش و نکته مهم که می توانید در جمع آوری اطلاعات از فالوور (دنبال کنندگان) خود در شبکه های اجتماعی استفاده کنید ذکر کرده ام. راهکارهای فنی پیچیده و گسترده ای وجود دارد، که بسیاری از آن ها نیاز به کمک متخصص دارند. 

راهکارهای ساده و ارزان جهت جمع آوری بانک اطلاعات مشتریان :

1.

اطلاعاتی که جمع آوری می کنید باید هدفمند باشند. یعنی اول باید تعیین کنید که هدف نهایی چیست و چه استفاده ای می خواهید از این اطلاعات بکنید و سپس شروع به جمع آوری اطلاعات کنید. 

زیرا هر گونه اطلاعاتی که از مشتری می گیرید یک امتیاز از شما کم می کند و دست شما را در گرفتن اطلاعات اضافه تر می بندد. برای همین نمی توانید هر نوع اطلاعاتی را به راحتی از کاربران خود بگیرید. 

مثلا شاید برای اینکه بفهمید مشتری شما خانم یا آقا است، باید دردسر زیادی بکشید. شاید هم این اطلاعات اصلا برای کسب و کار شما مهم نباشد!

2.

اطلاعاتی که جمع آوری می کنید را در فضای پایگاه داده شخصی خود ذخیره کنید و دقیقا مشخص باشد این اطلاعات مربوط به چه فردی و با چه مشخصاتی است. حداقل یک راه ارتباطی پایدار (مثلا شماره موبایل، شماره پیام رسان و در برخی از کسب و کارها ایمیل) هم باید از آن فرد داشته باشید. توجه کنید که آی دی پیام رسان یا آدرس شبکه اجتماعی پایدار محسوب نمی شود.

 همانطور که گفتیم، فضای ذخیره سازی می تواند دفترچه، فایل اکسل، پنل مدیریت کاربران سایت یا … باشد.

3.

در شبکه های اجتماعی می توانید سوالاتی مطرح کنید و کاربران را ترغیب به پاسخ گویی آن ها کنید. در این میان دو حالت وجود دارد. گاهی کاربران چنان روابط صمیمانه ای با شما دارند که حاضرند اطلاعات متعدد در مورد خودشان به شما بدهند به عنوان مثال اسامی دوستان صمیمی، اسامی فرزندان و … اما گاهی ماهیت کسب و کار شما به گونه ای نیست که چنین صمیمیتی حاکم باشد. 

پس لازم است با ارائه یک سری ارزش مناسب به آنها (مانند تخفیف، جایزه، محصولات ویژه و مقاله ها و محتواهای کاربردی و… ) این اعتماد را جلب کنید و اطلاعات را جمع آوری کنید.

4.

اگر کسب و کارتان محصول محور یا خدمات محور است می توانید در کنار پیج شبکه اجتماعی خود، یک سایت یا اپلیکیشن نیز داشته باشید و به مرور با ترفند هایی مانند ارائه جایزه، ارسال رایگان و تخفیف، افراد را به سمت عضویت در سایت خود هدایت کنید.  

در هنگام  عضویت در سایت یا اپلیکیشن، می توانید شماره موبایل آن ها را درخواست کنید. در این صورت به مرور فالور های(دنبال کنندگان) شما از شبکه اجتماعی به سمت سایت هدایت می شوند و نه تنها شماره موبایل خود را به شما می دهند بلکه در بستری پایدار و متعلق به شما، با شما در تماس خواهند بود. 

دقت کنید، جایزه صرفا چیزهای گران قیمت نیستند، بلکه می تواند بن تخفیف شما یا اقلامی از فروشگاه خودتان و اقلام مکمل کسب و کار خودتان و … باشد. 

وقتی اینستاگرام هست چه نیازی به سایت و اپ دارم ؟

5.

اگر از لحاظ مادی نمیتوانید جایزه بدهید، می توانید از آن ها بخواهید شماره موبایل خود را قرار دهند، تا برایشان لینک دسترسی یک مقاله، سخنرانی مرتبط با کار خودتان، مجموعه تصاویر، یا هر چیز ارزشمند دیگری که به سادگی قابل ارسال باشد، پیامک کنید. (مثلا ممکن است راهکارهای کاهش هزینه ها یا روش های تربیتی کودکان برای والدین مفید باشد)

به عنوان مثال اگر لباس کودک می فروشید می توانید در یک استوری از  کاربرانی که به دنبال مدل های متنوع پیراهن یا دامن برای دخترشان هستند بخواهید شماره خود را وارد کنند و در استوری دیگر از کاربرانی که به دنبال لباس های اسپورت متنوع برای پسرشان  هستند بخواهید شماره موبایل خود را وارد کنند. 

سپس دو مقاله مستقل آماده می کنید و در سایت خود  قرار می دهید. لینک آن مقالات را به صورت مستقل برای افرادی که شماره موبایل داده اند پیامک می کنید. به این ترتیب شما می توانید شماره موبایل ها را در بانک اطلاعات خود وارد کرده و هم چنین تعیین کنید کدام کاربران فرزند دختر دارند، کدام فرزند پسر دارند و کدام احتمالا هم پسر و هم دختر دارند.

6.

گاهی هم در برخی کسب و کارها، دادن اطلاعات بسیار ارزشمند تر از جایزه هستند. 

مثلا دادن راهکارهای فنی به مشتریان در کسب و کارهای صنعتی.

7.

اگر تعداد کاربرانتان زیاد است و مطابق راهکارهای فوق، نمی توانید یک به یک شماره موبایل ها را از اینستاگرام به پایگاه داده خود منتقل کنید، می توانید از ابزار رایگانی به نام گوگل فرم استفاده کنید و از کاربران بخواهید در لینک گوگل فرمی که ساخته اید، وارد شده و نام، شماره موبایل و سایر اطلاعات مورد نظر را در این فرم وارد کنند و این اطلاعات را مستقیما به صورت دیجیتالی جمع آوری کنید. (آموزش جامع گوگل فرم)

8.

شما به عنوان صاحب کسب و کار یا کاربر شبکه اجتماعی به وفور دیده اید که مسابقاتی توسط کسب و کار ها برگزار می شود و از فالوور ها خواسته می شود نام دوست خود را درکپشن تگ کنند تا در مسابقه یا قرعه کشی شرکت داده شوند.  می توانید از همین ترفند استفاده کنید برای اینکه شماره موبایل فالور ها را استخراج کنید اما چگونه؟

ابتدا یک مسابقه متناسب با فضای پیج خودتان و فالوور های خودتان طراحی می کنید و جوایزی (دقت کنید جوایز می توانند نقدی و حتی غیر نقدی باشند ولی اگر جوایز غیر نقدی هستند باید برای فالوورها ارزشمند باشد) برای آن تعیین می کنید و از فالورها می خواهید گزینه مورد نظرشان را برای شما به شماره پنل پیامکی که گرفته اید، پیامک کنند. به این ترتیب شماره های آنها در پنل پیامکی برای شما جمع آوری می شود. (آشنایی با پنل های پیامکی)

9.

نظر سنجی: به جای مسابقه، می توانید یک نظرسنجی ایجاد کنید و در ازای شرکت در آن به افراد جایزه بدهید. حسن بزرگ نظر سنجی این است که می توانید از سلیقه مخاطب خود یا نیازهای او آگاه شوید. مثلا برای یک لباس فروشی، رنگ مورد علاقه، انواع دوخت و نوع لباس یا جنسیت مخاطب مهم است.

بهترین راهکار این است که در سایت خودتان یا فرم گوگل فرم نظر سنجی را تنظیم کنید. لینک فرم نظرسنجی را مستقیما در پیج خود بگذارید و تاکید کنید “به جهت تماس برای اهدا جایزه لازم است شماره موبایل خود را به صورت صحیح وارد کنید”.

قطعا در کارهای رقبای خود چنین مواردی را دیده اید:

  • ارسال رایگان، اگر از سایت ما خرید کنید.
  • تخفیف ده درصدی برای کسانی که اپلیکیشن را نصب می کنند. یا تخفیف 20 درصدی خرید اول از سایت یا اپلیکیشن.
  • با شرکت در نظر سنجی ما، جایزه بگیرید.
  • عدد یک را به سامانه ما ارسال کنید تا لیست قیمت لباس های دخترانه مارا دریافت کنید
  • و …

حالا به خوبی متوجه می شوید که هدف این جملات چیست؟ بازاریابی و فروش هدفمند – ایمن کردن کسب و کار

دریافت جدیدترین مقالات

ما به دنبال تهیه و انتشار اطلاعات مفید دیگری برای کمک به کسب کارها هستیم. اگر دوست دارید که مقالات دیگری مشابه این مقاله دریافت کنید، شماره موبایل خود را بگذارید تا به شما اطلاع رسانی کنیم.

    ارسال نظر